Bu yazımızın konusu Microsoft'un eski bir işletim sistemi olan Windows 7'de DNS (Domain Name System) değiştirme hakkında olacak. Kısaca DNS'nin ne olduğundan bahsetmemiz gerekirse aslında internet sitesi ile aranızdaki bağlantıyı sağlamada önemli rol oynayan bir adlandırma sistemidir. Aslında kullandığınız DNS adresleri internet üzerinde güvenli ve rahat bir şekilde sörf yapabilmeniz için çok önemlidir. Her internet servis sağlayıcısının kendine özel DNS adresleri vardır ve siz DNS adresinizi değiştirmedikçe bu default DNS'leri kullanırsınız. İnternette hem daha hızlı sörf yapabilmeniz hemde servis sağlayıcılarınızın yasakladığı web sitelerine erişebilmeniz için DNS adresinizi değiştirmeniz büyük önem arz etmektedir. Şimdi dilerseniz kısaca bu işlemi nasıl yapacağınızdan bahsedelim.
Windows 7 DNS Değiştirme
- Öncelikle "Başlat" sekmesinden ya da arama bölümünden Denetim Masası'na erişin. Ayrıca sağ alt bölümdeki küçük ikonlardan "Ağ" isimli olana da tıklayabilirsiniz.
- Eğer Denetim Masası'ndan giriş yapmayı tercih ettiyseniz açılan pencerede "Ağ ve İnternet" bölümünün altındaki "Ağ durumunu ve görevlerini görüntüle" yazısına tıklayın. Buraya tıkladıktan sonra internet bağlantılarınızı görüntüleyeceksiniz. Buradan kullandığınız internet bağdaştırıcısının üzerine tıklayın. Buraya kadar yaptığınız iki işlemde de aynı yere ulaşmış olacaksınız fakat size tavsiyemiz işlem kolaylığı açısından sağ alt kısımdaki simgeyi tercih etmeniz. Eğer herhangi bir problem yüzünden bu simgeyi görüntüleyemiyorsanız belirttiğimiz şekilde "Denetim Masası" üzerinden de aynı yere erişebilirsiniz.
- Kullandığınız internet bağdaştırıcısının üzerine tıkladıysanız karşınıza internet bağlantınızı içeren küçük bir pencere açılmış olmalıdır.
- Burada alt kısımdaki "Özellikler" butonuna tıklayacaksınız.
- Daha sonra yine küçük bir pencerede "Özellikler" bölümü karşınıza gelecek. Bu açılan sayfada biraz aşağı inip İnternet Protokol sürüm 4 (TCP/IPv4)'ün üzerine tıklayın.
- Açılan pencerede kullanmakta olduğunuz IP ve DNS adresi ayarlarınızı görüntüleyeceksiniz. Bu penceredeki ikinci bölüm kullandığımız DNS adresini bize gösterecektir. Eğer daha önce herhangi bir DNS ayarı yapmadıysanız sizde "DNS sunucu adresini otomatik olarak al" seçeneği seçili olacaktır. Biz bunun yerine ikinci seçenek olan "Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan" seçeneğini seçerek devam edeceğiz.
- Bu seçeneği seçtikten sonra bu bölüm değiştirilebilir hale gelecek. Bu adımdan sonra yapmanız gereken bu iki bölüme özel DNS adreslerinden birini girmek ve daha sonra "Çıkarken ayarı doğrula" butonuna tıklayıp "Tamam"a basarak yaptığımız işlemleri onaylamak.
Eğer DNS adresiniz değişmediyse "İnternet Durumu" penceresine geri dönüp "Tanıla" butonuna tıklayabilirsiniz. Eğer hangi DNS adreslerini kullanacağınızı bilmiyorsanız size kısaca ondan da bahsedelim. Yaygın olarak kullanılan hızlı ve yasaklı sitelere erişilebilir 3 adet DNS Sunucusu vardır. Bunlar sırasıyla Google DNS, Yandex DNS ve Open DNS'dir. 3 DNS adresinide kullanabilirsiniz. Fakat bununla ilgili son zamanlarda gelişen önemli bir durumu aktarmamız gerekirse. Eskiden tüm kullanıcılar, tereddütsüz Google DNS'i kullanırken Türk Telekom son zamanlarda herhangi bir yasaklama yaptığında Google DNS'i kendi DNS adreslerine yönlendirmektedir. Bu sebepten Google DNS kullananlarda bazen Türk Telekom'un yasakladığı sitelere erişemeyebiliyor. Bunu göz önünde bulundurarak Yandex DNS veya Open DNS kullanmanız daha doğru olacaktır. Eğer ben mutlaka Google DNS kullanmak istiyorum diyorsanız onda da genelde sitelere erişimde problem olmuyor fakat söylediğimiz gibi diğer adresleri kullanmanız şu an için daha yararlı olacaktır. Aşağıda sırasıyla Google DNS, Open DNS ve Yandex DNS adreslerini iletiyoruz; seçtiğiniz herhangi birini kullanabilirsiniz.
- Google DNS: 8.8.8.8 (İlk bölüme) - 8.8.4.4 (İkinci bölüme)
- Yandex DNS: 77.88.8.8 (İlk bölüme) - 77.88.8.1 (İkinci bölüme)
- Open DNS: 208.67.222.222 (İlk bölüme) - 208.67.220.220 (İkinci bölüme)