Bu yazımızda sizlerle 2016 yılı son çeyreği itibariyle kullanılması en uygun DNS (Domain Name System) adreslerini paylaşacağız. Kısaca DNS'in ne olduğundan bahsetmemiz gerekirse internet sitelerinin sunucularına istek yaparken kendi internet bağlantınız ve karşı sunucu arasındaki bağı kurmada önemli bir rol oynayan adresler olduğunu söylememiz yanlış olmaz. Bu sebepten TİB (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) tarafından domain (alan adı) bazlı yapılan yasaklamalarda DNS kullanılır. Siz default yani servis sağlaycınıza ait DNS adreslerini kullanmadığınız takdirde TİB tarafından yasaklanan internet sitelerine kolayca erişim sağlayabilirsiniz. Bu konuda en çok sorulan sorulardan biri ise bunun yasa dışı olup olmadığıdır. Bu konuda da kısaca şöyle bir açıklama yapabiliriz: DNS adresleri sadece yasaklı sitelere erişim amaçlı kullanılmamaktadır. Bunun yanında daha hızlı, daha güvenli bir internet içinde DNS değişikliğine gidebilirsiniz. Kullandığınız DNS adresleri oldukça büyük önem taşır. Örnek vermek gerekirse kullandığınız herhangi bir DNS adresinin, DNS sunucularında oluşan basit bir problemde bile internete erişiminizde problem yaşayacağınızı unutmayın. Bu sebepten DNS sunucusu seçimi yaparken olabildiğince büyük şirketlerin DNS adreslerini tercih etmeye önem gösterin. Örnek vermek gerekirse Google DNS kullandığınızda, Google'ın DNS sunucularının çökme ihtimali hiç duyulmamış DNS sunucularının çökme ihtimalinden çok daha düşüktür.
Ayrıca DNS adreslerinin iş gördüğü bir yerden daha bahsetmemiz gerekirse, bazı devlet kurumlarında ve hatta okullarda yapılan internet sitesi yasaklamaları da DNS sunucuları kullanılarak yapılır. Yani kısaca kullandığınız DNS sunucuları siz internette sörf yaparken girdiğiniz siteleri takip edebilir, erişmeye çalıştığınız site yerine size farklı bir site açtırabilir veya reklam gösterminde bulunabilir. Hatta bazı virüsler bilgisayarınıza bulaşıp direkt olarak DNS adreslerinizi değiştirir ve bu virüsü size gönderen saldırgan sizin bilgisayarınzın internet erişimini istediği gibi yönetebilir. Örnek vermek gerekirse siz Facebook'a girmeye çalışırken size istediği bir X sitesini açtırabilir. Yada girdiğiniz her sitede etrafta kendi reklamlarını göstererek bu şekilde para kazanabilir. Bu sebepten bu gibi bir problemle karşılaştığınızda ilk olarak kullandığınız DNS adreslerini kontrol etmenizde fayda var.
Peki bu DNS adresi nasıl değiştirilir? Bu sorunun cevabı her işletim sistemine göre farklılık göstereceği gibi genel mantık aslında hepsinde ayndır. Bir şekilde işletim sisteminizin ağ özellikleri veya ağ ayarları bölümüne erişmeniz gerekli. Eğer işletim sisteminiz DNS adresi değiştirmeyi destekliyorsa bu bölümde mutlaka DNS ayarı hakkında bir bölüm göreceksinizdir. İlgili düzenlemeleri oradan yapabilirsiniz.
Bu DNS güncellemelerini yaptıktan sonra eğer mobil bir aygıt kullanıyorsanız Wi-Fi erişimini kapatıp açmayı, Windows gibi işletim sistemlerinde de "Onar" kısmına tıklayıp yeni DNS sunucularına kayıt olmayı unutmayın. Yoksa yaptığınız değişiklikler güncellenmeyecektir. İnternet erişiminizde bir problem yaşadığınız takdirde kısa süreliğine eski DNS adreslerinize dönüş yapabilirsiniz.